2012. november 20., kedd

Wunderlich borvacsora az Alessio Étteremben

November se maradhatott Alessio-borvacsora nélkül, a borvacsora meg nélkülünk, mi meg jó borok nélkül, minden jó, ha vége jó, íme a mai kis bormese:

Szerintem már Wunderlich Lojzi neve önmagában mesébe illő, hát még az a nagyon is valós történet, hogy már az első lepalackozott borával, egy rosé kadarkával országos aranyérmes lett. Később társalapítóként létrehozták a Wunderlich pincészetet, amely folyamatos bővüléssel és megújulással ma már nem csak pincészet, borbár, étterem, hanem bortrezor is.

Borbár
forrás: www.wundelich.hu

Ezúttal Papp Dániel borász hozott nekünk néhány igen jó palackkal a trezorból - csalódnunk szerencsére ezúttal se kellett.

Mi mással is indulhatott volna egy borest novemberben, természetesen egy újborral, a 2012-es roséval! Én lelkesen üdvözlöm a rosé felvirágzását, ezt a kékfrankos szőlőből héjon áztatás nélkül készült újbort különösen. Friss, gyümölcsös illata mellett - és amellett, hogy természetesen megfelelő hűsen került tálalásra - furcsa módon mégis melegséget áraszt. Egy kis nyár volt ez a rosé, szamócás-málnás ízével. Ezután a pohár után éreztük úgy: megérkeztünk az estére.

Újbor újbort követett, a 2012-es portugieser mellé liba rilette készült házi sült hagymás cipócskával. Még mindig egy könnyeb bor, cseresznyés-bíboros színnel, behízelgő, lágy savakkal - gyönyörő felvezetése a komolyabb vöröseknek! Ugyan a portugieser alapvetően nem tartozik a kedvenceim közé, leginkább, mert túl gyakran botlik az ember lánya kevésbbé sikerült portugieserbe, ez a villányi vörös kifejezetten jólesett, kifejezetten tetszett a fémes utóíze.

A 2007-es Wunderlich Pinot Noir igazi burgundi kehelyben kerül az asztalra, és ez nyilván nem véletlen. Fűszeres illata olyan változékony, hogy percenként dob be valaki egy-egy újabb aromát, mit felfedezni vél, a vaníliában mindenki megegyezett, a dió véleményes, a tejberizst viszont leszavaztuk. Csak aki már nem éhes, az olvassa el, hogy mindehhez meggypálinkával flambírozott libamájat ettünk ribizliecetes grissinivel. Csúcs.

A 2008-as Wunderlich Cabernet Sauvignon mindent tud, amit egy villányi cabernet sauvignonnak tudnia kell: vörösbogyós, dohányos illat, keserű csoki. Kicsit úgy éreztem, hogy nincs olyan egyedi karaktere a bornak, ami igazán emlékezetessé teszi. Ennél a tételnél az étel kicsit túl is szárnyalta a bort, a birsalmás-diós rizottó mellé konfitált libazúza került, nem sokáig.

Egy Wunderlich borvacsora lezárása mi más is lehetni, mint a pincészet csúcsbora, a Glória Cuvée. A merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása a Wunderlich pincészet legnagyobb büszkesége  - méltán. Mi a 2006-os évjáratot kóstoltuk, mellé szarvas medalion, sajtos édesburgonya torta és gesztenye. A borban egyértelműen a merlot dominál, annak lágysága, bársonyossága - igazi ünnepi bor, ünnepi alkalmakra!

Most pedig jöjjön egy kép a Wunderlich Pincészet egyik kóstolóterméről - ez biztosan meggyőzi egy látogatásról az esetleges bzonytalanokat!

Lovagterem
forrás: www.wunderlich.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése