2013. február 23., szombat

Délről jött a hal

A nyári Balatonnál nincs jobb, de mi igyekszünk a téli Balatont is élvezni! Hála a nagypapa horgász szenvedélyének és nyugdíjas horgász igazolványának, sokszor élvezhetjük a frissen fogott hal ízét! Egyértelműen a süllő a családi kedvenc, gyönyörű fehér húsa, határozott, szinte tengeri halas íze mindenkit elbűvül - vagyis majdnem mindenkit, ez is lenne az írás, és a recept lényege.

Bár szeretjük a süllőt vajban kisütve egy kis fokhagymával, rozmaringgal és koktélparadicsommal, mégis a rántott süllő a nyerő. Kivéve ugye a kiskorú delikvenst, így ismét cselhez kellett folyamodnom. A hal egy része szépen filézve a rántáshoz lett előkészítve, a másik felét viszont egészen apró darabokra vágtam. Ebből ugyanis halfasírt, azaz halpogácsa készült!



A spenótos halfasírt kóstolás után még a kétkedőket is elbűvölte, ami azért nagyszerű, mert az elkészítés meg igen egyszerű. Azaz egyszerűen nagyszerű! Az elkészítési időbe nyilván nem számítandó bele a horgászat és halpucolás ideje, fagyasztott halból, akár tengeri halból is bátran elkészíthető! (recept a végén)



Tálaláskor már csak egy kérdés maradt: mit is igyunk mellé? Ekkor eszembe jutot nagypapa drámai elemekkel tarkított horgászati beszámolója és az "amikor a hal délről nekiiramodott" fordulat egyértelművé tette: csakis dél-balatoni bor jöhet szóba. A Légli Blanc-ban természetesen most sem kellett csalódnunk!

A kép a www.bortarsasag.hu oldalról van


Halpogácsa recept:

- 20 dkg apró darabkákra vágott halfilé
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- 15 dkg spenót
- tej/tejszín érzésre
- só, bors
- és végül a legfontosabb azaz: kinek mi (mert valakinek kell még bele egy kis fokhagyma, valakinek egy kis curry, hogy a feta sajt lehetőségéről már ne is beszéljünk)

A hozzávalókat mindenféle sorrendiség teljes figyelmen kívül hagyásával összekeverem, olajban evőkanállal adagolt méretekben kisütöm. Mi így szeretjük :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése