2013. október 8., kedd

A lista

Manapság mindenhol listákba botlunk, leginkább tízes listákba. 10 dolog, amit ne tegyél a munkahelyeden, újabb 10 dolog, amit idén ősszel meg kell venned, 10 film, amit kár lenne kihagyni. Az én 10-es listám milyen is lehetne, nyilván boros. 10 fajta bor, amit mindig tartsunk otthon - de legalább vegyük meg, úgyis elfogy.



1. A kedvenced: Akármilyen furán is hangzik, nekem sincs mindig otthon a kedvenc (aktuális) kedvenc boromból, pedig kellene, hiszen azért kedvenc! A legjobb a pincészettől venni, akár egy kartonnal - úgyis el fog fogyni. Javaslat: Villa Tolnay Névtelen Cuvée 2006

2. A könnyű fehér: Akár szereted, akár nem, sose árt, ha van otthon egy könnyed Irsai, nem csak mert sok lány jó barátja Olivér, hanem azért is, mert általában jó áron megkapod és biztos lesz olyan vendéged, aki nagyon örül majd neki. Ár-érték aránya miatt akkor se esel kétségbe, ha a recept szerint a szószhoz tenni kell egy dl bort, sőt! Javaslat: Nyakas Irsai Olivér 2012
http://nyakas.hu/hu/borok/budai-irsai-oliver-2012.htm

3. A laza vörös: Csak semmi tannin-túltengés, egy egyszerű kadarka, portugieser, amire egy nem vörösboros is rávehető, de szívesen iszol belőle egy pohárral, ha vétkeztél és pizzát rendeltél. Javaslat: Gere Portugieser 2012
http://bor.gere.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=41&category_id=13&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=80

4. Édes fehér: Sokan fanyalognak, nyilván azok, akik nem ittak még igazán jó édes fehér bort. Ugyanakkor egy jobb fajta aszúnak ott a helye minden kamrában, sose lehet tudni, mikor jön el a pillanat. Javaslat: Demetervin 6 puttotyos aszú, aki könnyed édesre vágyik, annak Demetervin Élvezet
http://uj.demetervin.hu/wp-content/uploads/2011/08/aszu.jpg

5. A különleges: Valami ínyencség, akár egy chardonnay barrique, akár egy öt éves merlot, egy olyan bor, amivel egy különleges alkalommal leped meg magad, vagy épp ezzel a borral teszed azt a napot különlegessé, vagy ahogy a javasolt bor ajánlójában olvasható: olyan, mint amikor újra szól a hatlövetű. Javaslat: Bolyki Pincészet Bolyki és Bolyki 2008
http://www.bolykipinceszet.hu/a-borok/81-bolyki-es-bolyki-bikaver.html

6. A nagyágyú: Nem feltétlen az ára, hanem az ereje miatt. Kell egy jó vörös, amit igazi nehéz étel mellé kínálsz. Jobb is előre megvenni, hogy időben szellőztethesd, és amíg megfő a vacsora, a bor is a legszebb oldalát mutatja. Javaslat: Mészáros Pál Ohmerops 2007
http://www.meszarosborhaz.hu/hu/bor/ohmerops-cuvee/16

7. A mindennapi kenyerünkhöz: Amit bárhol és bármikor szívesen iszol, amikor nem feltétlenül egy adott ízre, inkább a borozás szertartására vágysz, vagy az esti film mellé kortyolnál valamit. Nálam sokáig ez volt a Szt. Andrea Kutyafáját, de most épp keresem az ilyen boromat.

8. A mindennapi fehér kenyerünkhöz: Ugyanez fehérben. Bor, ami önmagában is megállja a helyét, de nem sértődik meg, ha csak egy kis sajtot vágunk mellé. Nálam ez most a furmint. Javaslat: Kreinbacher St. Ilona somlói furmint
http://www.kreinbacher.hu/?base=wines&type=list&id=19

9. A rosé: A mai napsütéses nap ellenére nekem ez az idő már túl hideg a rosénak, mert én azt a legjobban fröccsnek szeretem. Azért érdemei vitathatatlanok, így mindenképp legyen otthon, ebből inkább 2 palackkal! Javaslat: Borbély Pincészet Kinnagangon pinot noir rosé 2012 
http://www.borbelypince.hu/index.php?oid=7

10. Pinot noir: Elnézést, de ez nálam központi és külön kategória. A legjobb, ha több borvidék pinot noirja van egy helyre gyűjtve, hogy ízlelgessük a különbségeket. Egri, balatoni, szekszérdi és etyeki pinot mindenképp legyen otthon - vagy ha hozzám jönnél vendégségbe! Javaslat: Gál Tibor Pinot Noir 2009
http://www.galtibor.hu/

Most látom, hogy a lista közel nem teljes, sok-sok minden hiányzik róla, de vitaindítónak jó lesz - örömmel várom a kiegészítéseket!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése