2012. június 13., szerda

Somlói Apátsági Hárslevelűhöz főztünk

Igyekszem tanulni a melléfogásokból, de tényleg. Van viszont egy(néhány) nagy hibám: egyszerűen képtelen vagyok pontosan követni a recepteket. Hanyag eleganciával kezelem a mennyiségi előírásokat, a nem éppen fogamra való hozzátevőket gond nélkül lecserélem az éppen otthon lévőkre, a fűszerezésben pedig egyszerűen kontrollálhatatlan vagyok. Hát így lett a sütőtökös kolbászos spagettiből újkrumpli tavaszi zöldségekkel és kolbásszal.



Maradt viszont a recept mellé ajánlott bor és a Somlói Apátsági Pince 2010-es Hárslevelűje ehhez a variációhoz is megállta a helyét. Mindenképpen érett fehérbort kívánt az étel, kolbász ide-oda. Vannak határeset ételek, amik megvannak fehérrel és könnyű vörössel is, a döntésben sokat segít, bár nyilván nem minden esetben, ha elképzeljük, hogy magába a fogásba, a szószba melyiket tudjuk elképzelni. Márpedig a vajon párolt újkrumpli a zsenge zöldborsóval szinte kiabált (volna) egy kis fehérborért. Kapott helyette egy kis kolbászt, pontosabban Le Mazet szalámit, meg egy pár szál spenótot és újhagymát. És itt jött a fűszerezési bolondéria: az újkrumpli nálam általában rozmaringért kiált, de most mégis a curry felé nyúltam. Mondhatnám, hogy nem véletlenül, pedig de. Egyébként az eredeti, már rég elfeledett recephez írt borajánlóban is szerepelt, hogy "keleti fűszerezésű ételekhez is kiváló".

Kész a vacsora, ideje volt megint előkapni a Bornaplót, szépen telnek az oldalak...

A BOR NEVE: Somlói Apátsági Pince Hárslevelű

ÉVJÁRAT: 2010
PINCÉSZET / TERMELŐ: Somlói Apátsági Pince

BORVIDÉK, DŰLŐ: Somló

SZŐLŐFAJTA: hárslevelű

ITT / VELÜK ITTAM A BORT: otthon, családi körben

EZT ETTEM HOZZÁ: kolbászkás újkrumpli zöldborsóval és spenóttal

ÁRA: 2450.- Ft

A BOR SZÍNE: érett aranysárga, mutatja a komolyságát
ILLATJEGYEK: erős mineralitás, egzotikus gyümölcsökkel
ÍZJEGYEK: minerális, komoly savakkal - húdejó a spenóthoz!
ÉRTÉKELÉS: komoly bor, nem szabad félvállról venni, számomra tökéletes lett az ízharmónia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése