2012. május 29., kedd

Látogatás az A'Capella pincészetbe

A Pünkösdi Nyitott Pince Napokat igazán kár lett volna kihagyni, különösen, hogy egy könnyű kis tekerésre volt az ábrahámhegyi A'Capella Pince. Biciklire fel, irány a hegy, akarom mondani dombocska!



Sokszor biciklizünk erre Salföld felé, de eddig még nem látogattunk el hozzájuk. Az A'Capella igazi családi pincészet, olyannyira, hogy a pince korábban a nagymamai ház spájzából nyílt, csak az üzlet kiteljesedése után került átépítésre. A helyzet azonban így is teremtett érdekességet, hiszen nem volt könnyű feladat egy olyan fémtartály beszerzése, ami egy tipikus parasztház spájzajtaján át befér - a gyárban erre a szempontra valahogy nem gondoltak.

A látogatókat Dunai János borász és felesége, Helga fogadja, és a nyitott pince napok alkalmával rögtön 2 kóstolósort ajánlanak. Mi óvatosan a 4 borost választjuk, kora még az este, a biciklit meg ugye csak haza kell tolni valahogy. Egy 2010-es olaszrizlinggel nyitunk, ami jelen esetben igen erős kezdés. Édes-körtés gyömölcsillata mögött mandulás utóíz. Az új kisfahordós érlelés igazán tartalmassá teszi a bort - kifejezetten jólesik mellé a kirakott friss pogácsa. A 2011-es kékfrankos rosé jó helyet kapott a sorban, mert bár a színe is sejteti, hogy fajsúlyosabb roséval lesz dolgunk, utána csak még 2 komolyabb fehér jött. A rosé színe nem véletlen volt "gyanús", a málna, szamóca íz élénk alkohollal párosult, jót tesz neki (és nekünk is) egy kis levegőzés, valóban kinyitja ezt az érett bort.

Iniciálé - nem kezdőbor

Az igazi meglepetés azonban csak most jött, a 2010-es Iniciálé olaszrizling és rajnai rizling házasítás, a pince zászlósbora - nem véletlenül. Elnevezése tartalmára utal, azaz a kódex kezdőbetűje "díszes és vaskos tartalmat" vezet fel. Engem rögtön kapros illata fogott meg, és ott nagyjából le is ragadtam. Vajas íze, élénk savai is valami étel után kiáltottak - már meg is álmodtam egy kapros-tejfölös cukkiniragut a frissen sült süllő mellé, de a mindig nyerő túrós pogácsámmal is verhetetlen párosítás lesz a következő hétvégén! A recept ugyan nem teljesen titkos, legalább három azt követelő hozzászólás esetén elárulom, háromszáz után még meg is sütöm! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése