2012. április 16., hétfő

Egyszerre jártunk Badacsonyban és New Yorkban!

BB azaz Badacsony beindult! Mivel sokat nyaralok és telelek a környéken, talán egy kicsit jobban tudom követni, hogy mi történik arra felé. Egy kicsit. Amit mindenképp látni és jó látni, hogy a badacsonyi borászok több alkalommal is összefogtak, hogy egységesen képviseljék a borvidéket és hogy minél jobban kiszolgálják a közönséget. Fontos, hogy elismert és kitűzött cél, hogy a borvidék egész évben ki elérhető legyen, annak ellenére, hogy a Balaton elsősorban a téli hónapokban kedvelt. Az itteni pincészetek viszont összebeszéltek, és Borbarangolás címszó alatt beosztották, hogy a nyári szezonnyitásig melyik héten melyik pince várja mindeképpen nyitva az arra látogatókat (http://www.badacsony.com/info/badacsonyi-borvidek/borbarangolas-allomasai/badacsonyi-borlelohelyek-nyitva-tartasa.html). A régiójáró busz pedig arra hivatott, hogy azzal minden környékbeli pince elérhető legyen, egyes megállók kifejezetten a pincéről kapták nevüket. Az összefogás jegyében került megrendezésre a Badacsonyi Turisztikai Céh Egyesület Szervezésében a BADACSONY NEW YORKBAN elnevezésű kóstoló a New York Palotában.

Akik már olvasták a blogot, tudják, hogy vannak erre kedvenceim, így egy percig sem volt kérdés, hogy megyünk, a 2.500.- forintos belépő ebben csak megerősített.

29 pince borait természetesen nem tudtam 3 óra alatt végigkóstolni, főleg, hogy félig-meddig helybéli lévén a "tudod, ő a szomszéd Pali bácsi unokaöccsének a felesége" és a "nagybátyám telke mellett van a ti szőlőtök" beszélgetések itt - szerencsére - megkerülhetetlenek voltak. Így nemcsak itt nem unatkoztunk, de a nyári balatoni nyaralásra is begértünk legalább 12 pincelátogatást - a blog jövéjéért nem kell aggódni... A mentegetőzés után jöjjön a tény, hogy csak néhány pincéről fogok írni, amelyek kiválasztása erősen szubjektív és véletlenszerű.

A kezdőbor tökéletes választás volt, az Imre Borpince 2011-es olaszrizlingje még kellően hűtve volt, friss volt, semmi savankás mellékíz, azt adta, amit vártunk tőle! A következő olaszrizling a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2011-es olaszrizlingje volt, de alig tudtunk belekóstolni, amikor hallottuk, hogy itt bizony az 5 csillagos cuvéet kell mindenképp kóstolni. A kéknyelű, vulcanus, rózsakő, zenit és zeusz házasságában egyértelműen a kéknyelű a domináns fél, így elsősorban kéknyelű-rajongóknak ajánlom. Valahogy úgy látom, a kéknyelű (is) egy nagyon megosztó fajta, elkötelezett hívei és heves ellenlábasai vannak. A kéknyelű és a Budai fajták keresztezéséből született a rózsakő, ezt a finom savakban gazdag, karakteres ízű bort a szigligeti Szatmári Családi Pincénél és a Szent György Pincénél is kóstoltuk. Ha már a Szatmári Pincénél voltunk, akkora Zeuszt nem lehetett kihagyni, de nekem tőlük a Vulcanus maradt a kedvencem. Az Istvándy Pincészetnél most nem kóstoltunk, ennek egyetlen oka, hogy ezt már idén több részletben megtettük. A Bizsergés nevű gyöngyözőboruk az új kedvenc, meleg nyárra számítva már megvannak a készleteink...

Az emeletre érve Laci már töltötte is volna a Névtelen Cuvéet (korábban már néhányszor említettem...), de a Villa Tolnaytól a 2009-es zöldveltelinit meg szerettem volna kóstolni. Nincs rá jobb szó, mint hogy tiszta forrásvíz, annak enyhe édeskésségével, mindenkinek csak ajánlani tuom! Megint megkóstoltuk a 2009-es pinot noirt, megint megállpíítottuk, hogy kell még neki 2-3 év, jó helyen van még az a karton a pincénkben. 

Mivel ezzel átálltunk a vörös oldalra, természetesen a 2HA volt a következő célpont. Volt is itt tolongás, nem véletlenül. Ugyan Török Csaba elvileg nem hozta a tabudöntő Tabunellót, mindenki kíváncsi volt, mit tud a sangiovese itt Magyarországon. Bizton állíthatom, igen sokat, a lelkesedés nem alaptalan, és úgy láttam, az igazán lelkesek azért pult alól kaptak néhány kortyot belőle. Én nem bánom, hogy ezúttal nem kóstoltam, de csak azért, mert így figyelmem a többi borra irányult, és nekem a 2010-es Shiraz a maga füstölt hús illatával legalább annyira karatkeres volt. A legjobban innen viszont a Cabernet Franc ízlett, és hogy megint valami vadat mondjak, engem a púderillatával vett le a lábamról.

Ha cabernet franc, akkor azt máshol is kóstolni kell, a SKIZOBor név pedig mindenkit kíváncsivá tett - a tördemici pince sem okozott csalódást! Sajnos a kavalkád miatt nem tudtam a beszédes név eredetét megkérdezni, de idén nyáron bepótolom!

És sajnálom, de ennyi volt! Jelenleg ennyi a kapacitásom, ezt magam is nagyon sajnáltam, mert sok minden kimaradt. Ezúton kérem, hogy aki többre-messzebbre-mélyebbre jutott, mindenképp írjon! Viszlát Badacsonyban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése