2012. április 10., kedd

A Szent Tamás Pincészet borait kóstoltuk!

Az alaphelyzet egy külön bejegyzést is megérdemelne, de lényeg a lényeg: a Bornaplóval mostantól a Borjour rendezvényein, kóstolóin is találkozhattok, így ha a saját példány véletlen otthon maradt, akkor helyben is lehet venni...

A kezdés egy Borjour Mini volt: egy igazán meghitt kis kóstoló, törzsvendégekkel és elkötelezettekkel. Meg olyan szerencsés beavatottakkal, akik már hallottak/olvastak a Bornaplóról, és most - tádádádám - bele is lapozhattak! De itt kérem a boroké a főszerep, Furmint úr már türelmetlenkedik, Hárslevelű asszonyság újabb monológot követel, és még csak nem is sejtik, hogy nálam Sárga Muskotály kapja a legjobb mellékszereplő díját. Bornapló balra el.

A helyszín a Sigi Gallery (http://www.sigigallery.hu/), Szentesi Szigfrid iparművész képeinek, műtárgyainak és bútorainak otthona. Én is sokszor autóztam el mellette a Fő utcában, de ha tehetitek, térjetek be egyszer egy pár percre. A honaplon olvasható "A szabad gondolatok formája" leírás egyszerűen tökéletes - a festmények, a bútorok, bortartók és boros poharak, egy kicsit olyan volt, mintha a művész a saját otthonában látott volna minket vendégül.

A vendégség is nagyon hangulatosan kezdődött, épp a 2010-es Kishegy Furmint pezsgőt kortyoltuk, amikor klarinét hangja vágta el a kezdődő eszmecseréket, Erdő Zoltán spanyol dallamokkal nyitotta meg az estét. A pezsgő egyébként ropogósan friss volt, a borász is csak úgy jellemezte, hogy olyan, mint a húsleves 10 órakor. Már készül, de még ki tudja, milyen lesz.

Az este során a mádi Szent Tamás Pincészet főborásza, ifj. Szepsy István mutatta be a borokat, oly részletességgel, hogy a Pannon tenger kialakulásától indulva vezette le a mádi terroir jellegzetességeit. Én nagyon élveztem a rögtönzött földrajz órát, kérésre bárkinek megmutatom, hogy a Bornaplómba még le is rajzoltam a vulkanikus kőzetek és a mélységi magma rétegződését. Mindezek persze nem hiábavaló információk, mert a talajszerkezet miatt a lefelé törekvő gyökerekre kell tekintettel lenni, a magma miatt pedig a talaj savasságára.

A borsort a hárslevelűk nyitották (Nyulászó Hárslevelű '10, Középhegy Hárslevelű '10, Nyulászó Hárslevelű '09), aztán eluralkodott a furmint. A Percze száraz Furmintot a szintén 2009-es Szent Tamás furmint követte, ez utóbbi neve a dűlő és egyben a pincészet nevét is viseli. Itt most gyorsan meg kell említenem a kóstoló mellé a falatkákat készítő Sztanó Orsit (Wonderingchef), mert a diós-gorgonzolás sajtfalatkák olyannyira kívánták a furmintot, hogy annak nem lehetett nemet mondani.

A száraz borokat két édes követte, a mádi helyrajzi számról elnevezett 3909 édes furmint és sárga muskotály házasítás 2010-es és 2009-es évjáratból. Az aszúfeldolgozással készített bor mutatója igen impozáns: 174 gramm maradék cukor mellé 13% feletti alkohol - ezt nem kell magyarázni.

A résztvevők a 2009-es Nyulászó száraz hárslevelűt választották a kóstoló legjobbjának, én mégis a 2009-es édeset írtam be a naplómba, nekem aznap az volt a legkülönlegesebb. Ebben szerepe lehet persze Szepsy Istvánnak is, aki maga is szereti a sárga muskotályt, annak ellenére, hogy borászként meggyűlik vele a baja, mert "olyan, mint a macska, mondhatsz neki bármit, úgyse csinálja meg."


Jó társaságban

Akkor a Bornaplós bejegyzés aznap estéről:

A BOR NEVE: 3909
ÉVJÁRAT: 2009
PINCÉSZET / TERMELŐ: Szent Tamás Pincészet, ifj, Szepsy István
BORVIDÉK, DŰLŐ: Mád, több dűlő botritizálódott fürtjei
SZŐLŐFAJTA: furmint (34%) és sárga muskotály (66%)
ITT / VELÜK ITTAM A BORT: Borjour Mini a Sigi Gallery-ben
EZT ETTEM HOZZÁ: ehhez nem kell enni semmit, ez maga a desszert
ÁRA: húú, 10.000. Ft felett
A BOR SZÍNE: akácméz
ILLATJEGYEK: aszús jellegű, édes birs és aszalt kajszibarack
ÍZJEGYEK: krémes, mézes jellegét lekerekíti a mineralitás
ÉRTÉKELÉS: új édes kedvenc, ilyet tartani kell otthon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése